Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Lojistik

28 Temmuz 2011 Perşembe


Lojistik - Genel Tanıtım

Lojistik kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanması.” şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi lojistik bütün üretim alanlarında başlangıç noktasından başlayarak son kullanıcıya kadar gerekli olan bilgi akışının sağlanması, planlama, depolama, taşıma ve destek hizmetlerini kapsamaktadır. Günümüzde Lojistik, siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından, depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır Küreselleşen dünyamızda işletmeler için verimlilik ön plandadır. İşletmelerin faaliyetlerinin %10’u ile %20 arasını lojistik faaliyetlerine ait işlemler kapsamaktadır. Lojistik sektörü, ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara, daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasını içermektedir.
Lojistik sektörü Türkiye ekonomisi için en önemli sektörlerden biri durumundadır.her geçen gün bu önemi giderek artmaktadır. Çünkü ülkemiz Kafkasya bölgesinde petrol ve doğal gazın Akdeniz’e indirilmesinde kullanılan Bakü-Ceyhan boru hattı ile Irak petrollerinin Akdeniz’e ulaşmasında kullanılan Kerkük-Yumurtalık boru hattı ile dünyanın enerji kaynaklarının taşınmasında boru hatları ve liman hizmetleri ile büyük katkılar sağlamaktadır. Demiryollarında yapılacak gelişmeler neticesinde Avrupa ülkelerinde Uzakdoğu ülkelerine deniz yolu ile kırk beş günde ulaşan mallar demir yolu ile on günde ulaşacaktır. Demir yollarındaki bu gelişmeler tarihi ipek yolunun tekrar canlanması anlamına gelmektedir
Tekirdağ Bölgesinde faaliyete geçen Tekirdağ –Muratlı demiryolu hattı Bandırma Tekirdağ limanları arası deniz taşımacılığı ile Güney Marmara bölgesini Deniz Taşımacılığı bağlantılı demiryolu taşımacılığı ile Avrupa’ya bağlamaktadır. Ve İstanbul’da Harem Sirkeci bağlantılı Demir yolu araçlarının taşınması işleminin büyük bir kısmı Bandırma Tekirdağ hattına kayacaktır. Tekirdağ bölgesinde Merkez İlçe,  Marmara Ereğlisi ilçesinde ve Barbaros beldesinde yapılmakta olan liman çalışmaları sonucu İstanbul Haydarpaşa ve Salıpazarı liman faaliyetlerinin büyük bir kısmı Tekirdağ bölgesine kayacaktır. Liman faaliyetlerindeki bu gelişmeler sonucu özel sektöre ait işletmelerin bölgeye depolama faaliyetlerine ait işletmeler kurmak üzere gelmesi beklenmektedir. Tekirdağ aynı zamanda Trakya bölgesinin liman ve antrepo faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez olacaktır.

Lojistik Programının Amacı
Bu programın amacı; Öğrencilere, lojistiğin temel kavramlarını, sorunlarını anlatmak ve bu konulardaki çözüm yöntemlerini öğretmek, ayrıca taşımacılık, stoklama, ulaştırma gibi lojistik konularına, bilimsel açıdan bakabilme ve problem çözme tekniklerini bilen ve sektöre yararlı olacak bireylerin yetişmelerini sağlamaktır.

Çalışma Alanları
Bu bölüm mezunları, tüm şirketlerin dış ticaret, finans, lojistik departmanlarında iş bulabilmekle birlikte özellikle ithalat ve ihracat firmaları ile sayıları giderek artan lojistik firmalarında çalışabilirler. Ayrıca dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık yani hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık ve kargo taşımacılığı gibi hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptirler.

0 yorum: