BALLIHOCA KÖYÜ

10 Ekim 2007 Çarşamba

BALLIHOCA KÖYÜ
Muratlıya 7 km uzaklıkta , kuzeyinde Kırklareli il sınırı ve Çiftlikköy, doğusunda Aşağı Sevindikli batısında İnanlı , güneyinde Muratlı bulunan bir köyümüzdür. 250 hane olan köyümüzde takriben 840 kişi yaşamaktadır. Köyde bir ilköğretim okulu ve bir Sağlık Ocağı vardır. Şu an Sağlık Ocağında görevli memur bulunmamaktadır. İlköğretim okulunda ise beşinci sınıfa kadar eğitim verilmekte olup halen ana sınıfı dahil 71 öğrencisi bulunmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Ekilebilir arazi 17.000 dönüm olup, geriye kalan 1.200 dönümlük kısım ise mera olarak kullanılmaktadır. Muratlının diğer tüm köylerinde olduğu gibi bu köyde de ekilen ürünün % 90'ı buğday ve ayçiçeğinden oluşmaktadır bunun yanı sıra bazı aileler kendi bahçelerinde çeşitli sebze ve meyve üretimi yapmaktadırlar. Köy nüfusunun % 90 lık kısmı 1935 ve 1938 yıllarında Bulgaristan , Yunanistan , Romanya’dan göç etmiştir.


Köyün kuruluşu asıl 1926 yılında 5-6 ailenin buralara gelip yerleşmesiyle olmuştur. Hüsnü Ağa ile Osman Ağa köyün bu ilk kurucularındandır. Ayrıca köyde tarım ve hayvancılığın yanı sıra üç adet cam atölyesi mevcuttur.
Ballıhoca isminin nereden geldiği ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan birisi şöyledir. Çok eskiden köyde arıcılık yapan, ürettiği balları çevre köylere satan bir imam yaşarmış ballarının insanlar tarafından çok beğenilmesi sebebiyle zamanla hocanın adı ballı hoca diye anılır olmuş. Bir müddet sonra da hocanın ismi yaşadığı bölgeye ad olarak söylenmeye başlamış böylece köyün adı Ballıhoca olmuş.
Köyün ismiyle ilgili asıl ve daha gerçekçi rivayet ise şu şekildedir. Eskiden köylerde kahvehaneler olmadığından muhabbetler ve sohbetler köy odalarında veya camilere bitişik olan sohbet odalarında yapılırdı. O zamanlar muhabbetiyle sohbetinin tatlılığıyla insanların gönüllerine girmiş bir cami imamı varmış. Muhabbetinin içtenliği ve tatlılığı o kadar insanların hoşuna gidermiş ki herkes onu dinlemek için sohbet yerlerin koşarlarmış , bundan dolayı hocanın ismi Ballı Hoca diye anılmaya başlamış. Hükümet tarafından köylere isim verileceği zaman görevliler köye gelmişler ve köylüye "köyünüzün adı ne olsun diye sormuşlar" köylü de çok sevdikleri , sohbeti bal gibi olan hocalarının lakabını isim olarak önermişler. Böylece köyün adı Ballıhoca olmuş. Bu rivayet köyün adıyla ilgili gerçeğe daha yakın olan rivayettir.
Köy Muhtarı Hasan BAŞLAR’dan alınan bilgiye göre : İlk Muhtar seçimi 1930 yılında yapılmış ve o zamandan bu zamana 20 muhtar görev yapmış. 2004 seçimiyle göreve gelen 20. muhtar Hasan BAŞLAR göreve geldiği günden bu yana azimle çalışmakta ve köyünün problemlerini çözmek için canla başla gayret etmektedir. Kendisine muratlim.blogspot ailesi olarak başarılar diliyoruz.
Köylünün en çok rahatsızlık duyduğu mesele ise köyü 13 km boyunca kateden sanayi atıklarıyla tamamen kirlenmiş olan Meriç nehridir. Daha birkaç yıl öncesine kadar çok güzel balık yetişen nehirde bugün canlı yaşaması imkansız denecek kadar azdır. Maalesef ülkemizin bir çok yerinde yaşanan çevre kirliliğinin en hazin örneklerinden birisi de buradadır. Yetkililerin bu işe bir an önce el atması ve çevrede tamiri mümkün olmayan bir seviyeye gelinmeden çok radikal tedbirler alınması gerekmektedir.

0 yorum: