YAVAŞÇA KÖYÜ

10 Ekim 2007 Çarşamba

Muratlı’ya 22 km uzaklıkta Yurtbekler , Dambaslar , Hanoğlu , Karacakılavuz ve Kemaller arasında kalan bir köyümüzdür. 40 hane olan köy nüfusü kışın 120-150 arasında yazın ise 300-350 civarında olmaktadır. Köyde faal ilköğretim okulu olmadığından talebeler Karacakılavuzdaki okullara taşınmaktadır.
Köy 500-600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş çok eski bir köydür. Yavaşça adının konulmasıyla alakalı en tutarlı rivayet şöyledir. Köyde yaşayan , halim selim herkesin sevdiği “Yavaş Baba” adında bir zat varmış. Yavaş Baba herkesin yardımına koşar , kimseye kızmaz , dertlilerin dert babası olarak tanınırmış. Köye isim verme zamanı geldiğinde o zata duyulan sevgiden dolayı bu ismin verilmesi teklif edilmiş ve memurlarda bunu kabul etmişler. Böylece Yavaş Baba Yavaşça ya dönüşmüş ve bundan sonra köyün adı Yavaşça olarakvanılır olmuş. Bugün köye gittiğinizde köylünün de hakikaten çok halim selim , sevecen insanlar olduğunu görürüsünüz.Yavaş Babanın o güzel özellikleri köylüye de yansımış ve nesiller boyu özelliğini korumuştur.


Köyde Cemal Mezarlığı diye anılan mevkinin ilginç bir hikâyesi vardır. İsimleri Cemal olan iki kişi bir sebepten dolayı kavgaya tutuşurlar. Uzun süre kavga ettikten sonra her ikiside orada vefat ederler ve oracığa defnedilirler. O mevki kabristan olarak belirlenir ve Cemal mezarlığı adını alır. Günümüzde burası kabristan olarak kullanılmamasına karşılık yinede bu isimle anılmaktadır.
Ekili arazilerinin toplamı 9055 dönümdür geriye kalan 600 dönümlük kısım ise mera olarak kullanılmaktadır. Çoğunlukla buğday ve ayçiçeği tarımı yapılmakta olup , bazı aileler evlerinin bahçelerinde kendilerine has sebze ve meyve yetiştiriciliği yapmaktadırlar. Tarımın yanı sıra 80-100 büyükbaş hayvan, 150-200 civarında ise küçükbaş hayvan halen yetiştirilmektedir. Köy nüfusunun büyük bölümü fabrika olan yerlere göç etmek suretiyle köyden ayrılmıştır.

0 yorum: