İSTANBUL'A 3. HAVAALANINA ARALIK SONUNA KADAR YER BEĞENİLECEK

8 Kasım 2008 Cumartesi


İstanbul'a Kurulması Planlanan 3. Havalimanı İçin Kolları Sıvayan Hükümet, Atacağı Adımları Bir Takvime Bağladı. İlk Olarak Yer Seçimi Aralık Sonuna Kadar Bir Sonuca Bağlanacak. En Şanslı Yörelerin Başında Çorlu Geliyor Ama, Bu Konuda Net Bir Tavır Ortaya Konmadı.

İstanbul'a kurulması planlanan 3. havalimanı için kolları sıvayan Hükümet, atacağı adımları bir takvime bağladı. İlk olarak yer seçimi aralık sonuna kadar bir sonuca bağlanacak. En şanslı yörelerin başında Çorlu geliyor ama, bu konuda net bir tavır ortaya konmadı. Ancak yer seçiminde, 'İstanbul'un gelişim planlarıyla uyumlu olacak şekilde ulaşım ve imar planları çerçevesinde yeni bir havalimanı için gerekli asgari fiziksel şartları taşıma' önemli rol oynayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a yapılmasını istediği üçüncü havaalanı hükümetin '2009 Yılı Programı'na girdi. Resmi Gazete'de yayınlanan programa göre havalimanı için yer seçimi meselesi, aralık sonuna kadar karara bağlanacak. Yer konusunda başta Çorlu olmak üzere bazı isimler gündeme getirilmişti. İstanbul'a yakınlığı ve coğrafi konumu itibarıyla öne çıkan Tekirdağ'ın sanayileşmiş ilçesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da destek çıkmıştı. Topbaş, geçen yıl gündeme gelen konuyla ilgili, Çorlu Havaalanı'nın İstanbul'a iletili hale getirilmesi görüşünü dile getirmişti.

Hükümetin, yeni yılda kamu sermaye yatırımları içinde en büyük pay ayırdığı sektör ulaştırma olacak. Toplam yatırımların içinde yüzde 31'lik pay ile öne çıkan ulaştırmada en dikkat çekici projelerden biri ise İstanbul'a üçüncü havaalanı yapımı. Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yürütülecek projede 2008'in sonuna kadar yer belirlenecek. Yeni havalimanın kurulacağı yer için programda bölge ismi verilmese de seçilecek muhtemel bölgeler için sinyaller veriliyor. 2009 programında, "İstanbul'un gelişim planlarıyla uyumlu olacak şekilde ulaşım ve imar planları çerçevesinde yeni bir havalimanı için gerekli asgari fiziksel şartları taşıyan bölgeler arasından yer seçimi yapılacak." ifadeleri yer alıyor. Yer seçiminin ardından takiben etüt ve proje çalışmalarına başlanacağı vurgusu yapılıyor.

0 yorum: